От 5 юни се затваря за движение участъкът на ул. „Чавдар Мутафов“ при бул. „Филип Кутев“
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юни 2023 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 5 юни се затваря за движение участъкът на ул. „Чавдар Мутафов“ при бул. „Филип Кутев“

/КРОСС/ Във връзка с изграждането на пробива на бул. „ Филип Кутев" и пресичането му със ул. „Чавдар Мутафов" от 5 юни до края на месец август" ще бъде затворен за движение участъкът на ул. „Чавдар Мутафов" при бул. „Филип Кутев", каза зам.-кметът на Столична община Ангел Джоргов.

Улицата става тупикова и в двете посоки като ще може да се стига до един от входа на Зоологическата градина от Симеоновско шосе, както и от Витоша ВЕЦ-Симеоново до мястото, където се пресичат изцяло новата част на булевард „Филип Кутев" и ул. „Чавдар Мутафов", поясни зам.- кметът Ангел Джоргов. Участъкът ще остане затворен за около три месеца, съобщават от Столична община.

„Изграждаме изцяло нов булевард от ул. „Сребърна" до кръстовището на Симеоновско шосе и „Г. М. Димитров" с по три ленти в посока, с широки тротоари и велоалеи. Започнахме преди месец и половина и към момента изкопно-насипните работи са с висок процент на изпълнение, голяма част от изграждането на новите инженерни мрежи - водопроводи, канали, улично осветление също така вървят в срок и се надявам наесен отсечка от ул. „Сребърна" до Симеоновско шосе да бъде готова, посочи още Джоргов. Предстои да започне работа и в южното платно на бул. „Филип Кутев" в отсечката от ул."Сребърна" до бул. „Черни връх".

Бул „Филип Кутев" принадлежи към първостепенната улична мрежа и е част от третия градски ринг. Заедно с бул. „Тодор Каблешков" осигурява връзката между бул. „България" и бул. „Симеоновско шосе". Пробивът на булеварда е заложен в програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Изграждането на „Филип Кутев" е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София. С реализацията на новото трасе ще се постигне и пренасочване на транзитното движение от централната част на града, намаляване на трафика, както и намаляване на замърсяването на въздуха.

От събота, 3 юни, се затваря за движение и ул. „Оборище" в отсечката между бул. „Васил Левски" и храм -паметника „Свети Александър Невски". „След като беше изграден нов топлопровод по линия на „Топлофикация" започна работа по настилките и за да се нареди изцяло пътното платно с гранитен паваж за около три седмици ще бъде затворена ул. Оборище", каза Ангел Джоргов. Като алтернативни трасета ще се ползват бул. „Дондуков" и ул. „Цар Освободител".

В момента се изпълняват строителни дейности на ул. „Народно хоро" , ул. „Кукуш", по трасето на трамвай №5 и предстои да започне работа по ул. „Народен герой" в кв. „Овча купел" .