Доц. д-р Люба Спасова, БАН: 30-40 процента от българите получават пари в плик
Секция: ИКОНОМИКА
02 Юни 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. д-р Люба Спасова, БАН: 30-40 процента от българите получават пари в плик

/КРОСС/ Около 30-40 процента от българите получават пари в плик. Това казва доц. д-р Люба Спасова от Института по философия и социология при Българската академия на науките (ИФС - БАН), пред БТА.

"Разбира се, не всички практики, защото те са най-различни, са на това ниво, но доплащането "на ръка" се споделя от около 30-40%, което е изключително висок процент", добави тя. Доц. Спасова посочи, че тези хора декларират официално част от сумата, докато останалата я получават в плик.

По думите й причините за това са много. Доц. Спасова уточни, че разпространеното мнение е, че работодателят е този, който инициира този процес с цел спестяване на данъци, но това се подкрепя и от работника. Също разпространено мнение е, че и за двете страни така е по-добре. Някои от хората обаче са споделили за случаи, когато това се прави и под натиск от страна на работодателя.

Според нея, за да се преодолеят тези порочни практики, ще изисква доста време. На първо място трябва да се променят културата и нагласите. Освен това трябва да се работи и върху преодоляването на недоверието към държавата и институциите. Тя изтъкна, че една от най-сериозните причини за съгласието от страна на работника за получаването на пари в плик е високата бедност, както и рискът от безработица.

"Част от практиките лесно биха могли да бъдат идентифицирани и заловени, но когато влязат от Инспекцията по труда, те не могат да установят плащането в плик, защото това остава между двете страни, които са се договорили", заяви още доц. д-р Спасова.

Забелязва се, че над 90% от младите са склонни да се включат в сенчести икономически практики, допълни тя.