Код жълто за значителни валежи и гръмотевици в събота
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юни 2023 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Код жълто за значителни валежи и гръмотевици в събота

/КРОСС/ През нощта явленията, в повечето райони от Западна България, временно ще затихнат, но в Западния Предбалкан ще продължат с отслабваща интензивност. Утре през страната ще преминава студен атмосферен фронт и въздушната маса ще е силно неустойчива. Още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Преди обяд в Дунавската равнина вятърът за кратко ще се ориентира от северозапад, но след обяд бързо ще се смени със североизточен - до умерен. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22° и 27°, в София - около 22°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка. Вечерта и през нощта срещу неделя ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури: 21°-24°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.


Източник: НИМХ