Отбелязваме Световния ден на околната среда 5 юни с посланието „Да победим замърсяването с пластмаса“
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Юни 2023 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден на околната среда 5 юни с посланието „Да победим замърсяването с пластмаса“

/КРОСС/ Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, ще се съсредоточи върху решенията за замърсяването с пластмаса в рамките на кампанията #BeatPlasticPollution. Тя се застъпва за екологична промяна в световен мащаб, като приканва хората да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и човешкото здраве.

Светът е залят от пластмаса. Всяка година се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се използват само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират. Приблизително 20 милиона тона от пластмасовите изделия попадат в езера, реки и морета. Днес пластмасата задръства нашите сметища, изтича в океана и се изгаря в токсичен дим, което я прави една от най-сериозните заплахи за планетата.

#BeatPlasticPollution поставя фокус върху стъпките, които правителствата и бизнесът предприемат, за да обединят усилия за разрешаване на тази криза. Световният ден на околната среда мобилизира действия от всяко кътче на света с напомнянето: Време е да ускорим прехода към кръгова икономика. Време е да победим замърсяването с пластмаса.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова ще поднесе приветствие по повод празника по време на Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020", което е част от честванията за Световния ден на околната среда и ще се проведе на 5 юни (понеделник), от 18,00 часа в Южния парк в София, вход от ул. „Нишава".

Съпътстващите празнични събития в столицата са детски музикално-театрален спектакъл на 4 юни (неделя) от 10,30 ч. на лятната сцена на Зоологическа градина - София, организиран от Изпълнителната агенция по околна среда с партньорството на Театрална къща „Мариета и Марионета", както и откриване на фотоизложба „Опазване на дивата природа" на 5 юни (понеделник) от 15,00 часа, на постаментите пред Кино „Кабана", НДК, осъществена от РИОСВ - София в партньорство със Столична община.

Световният ден на околната среда се координира от Програмата на ООН за околна среда (UNEP) и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в най-голямата глобална платформа за популяризиране на действия, свързани с опазването на околната среда. През 2023 г. той ще покаже как страните, бизнесът и хората се учат да използват материала по-устойчиво, предлагайки надежда, че един ден замърсяването с пластмаса ще остане в историята.