Партиите се отчетоха за изборите в Сметната палата
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юни 2023 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Партиите се отчетоха за изборите в Сметната палата

/КРОСС/ Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за проведените на 2 април 2023 г. избори за Народно събрание. Това съобщават от пресцентъра на Палатата. 

Общо 23 участници в изборите за Народно събрание на 2 април – 14 партии, 7 коалиции и 2 инициативни комитета, подадоха в срок отчетите си. Отчетите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). След като се влезе в регистъра, се кликва на „2023“, след това – „Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.”, „Регистрирани участници“. При избор на даден участник се клика на „Данни“, след това – „Финансови отчети“ и накрая на колонка „Отчет“ (конкретният отчет е обозначен с „кламер“ за прикачен файл).

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и информацията, която са предоставили доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни агенции, и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците (в интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол избори“, „Отчитане на предизборната кампания“, „За доставчици на услуги“).

Сметната палата в момента извършва одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборните кампании на участниците в изборите за Народно събрание, в случаите, когато са над 1000 лв.