Отворен е вторият етап на мярката за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради
Секция: ИКОНОМИКА
02 Юни 2023 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отворен е вторият етап на мярката за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради

/КРОСС/ Стартира подготовката и подаването на документи по втория етап на подмярката за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

По процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап II" вече може да се кандидатства, а насоките са публикувани в сайта на ресорното министерство, както и в портала ИСУН 2020.

Крайният срок за кандидатстване е 16 януари догодина, като паритепо процедурата са в размер на 282 470 400 лева с ДДС. Одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Документите за кандидатстване се подават пак чрез общинските или районните администрации. Допустими за участие са всички многофамилни жилищни сгради у нас, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г.

Целта е подобряване на енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради и достигане на клас на енергопотребление „В". Цели се и намаление на енергийното потребление у нас, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез по-ниски разходи за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд.