Кузман Илиев: За една година страната ни е на дефицит с 1,8 милиарда
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юни 2023 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кузман Илиев: За една година страната ни е на дефицит с 1,8 милиарда

/КРОСС/ Кабинетът засега е стабилен, всички имат тази изгода. Опозицията обаче ще се радикализира, ще има по-мощни протести и желание да съборят оформилото се правителство. Това каза икономическият анализатор Кузман Илиев в предаването „Тази събота" по бТВ.

Според него с времето ще станем свидетели на тенденция сред участниците в правителството за отдръпване от нея и опити по един или друг начин да си припишат заслугите.

Ние харчим два пъти по-бързо отколкото влизат парите в хазната. За една година страната е на дефицит с 1,8 милиарда, отбеляза икономистът. „Това е неустойчиво. За три години ние ще си удвоим дълга", предупреди той.

Бюджет 2023 ще се превърне в приоритет №1. Прогнозираният дефицит от 3% ще стане повече заради икономическото забавяне на Европа. Спадат много сериозно и приходите, тъй като разполагаемият доход на българите намалява. Очаква се и повишаване на лихвите по кредитите. „От там ДДС в хазната неизбежно започва да се свива. Още повече, че има едни енергийни санкции, които ни пречат да търгуваме с енергоресурси. Влизаме в тежка криза", прогнозира Кузман Илиев.

Рисковете пред приходната част са много, подчерта Илиев. Дефицитът може и да нарасне.

Проблемът не е в дефицита, а в това, че се икономическият процес се политизира, смята той. „Структурно започваме да убиваме пазарната икономика и да се задушаваме. Когато харчим толкова много и не ни излиза сметката, посягаме към вдигане на данъците. Това са много лоши сигнали към ония, които трябва да инвестират и да ни издърпат", обясни икономистът.

Според него разблокирането на фискалния резерв за пенсии и европейски проекти не е нещо драматично и се е случвало и по-рано. Държавата обаче трябва да харчи разумно парите.

Все по-далечно според него започва влизането в еврозоната.