Ново изследване посочва гроба на Христо Ботев
Секция: История
03 Юни 2023 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново изследване посочва гроба на Христо Ботев

/КРОСС/ Къде е гробът на поета революционер Христо Ботев - този въпрос вече 147 години търси отговор и стана актуален през последните дни, благодарение на ново изследване. Екип на бТВ стигна заедно с автора до предполагаемия гроб на Ботев във Врачанския балкан.

По тясна пътека в Балкана край Враца, прекосявайки на два пъти буен поток, стигаме до останки от старинна църква в местността Манастирски дол, където преди 147 години са били положени Ботевите кости. Това твърди писателят и историк Николай Иванов, възкресявайки документи от архива на БАН, омаловажавани по една или друга причина.

„Четири дена след сраженията дядо Вълко казва на Петър Мазнев, който е дошъл при него, 15-годишния Петър Мазнев: Видиш ли къде се вият орлите, това е лобното място на Ботев, дека го застреля черкезинот, аз сега ще отида да видя какво мога да сторя, защото е грехота да се пилеят така християнски кости", казва Николай Иванов, историк и автор на книгата.

„Събира каквото са разпилели зверовете и орлите във връхната си дреха, той сам го казва това, връзва го на магарето и през този дълбок дол, по много труден участък се приближава тук. Изкопава около 17 ч. плитък гроб и го погребва", обясни Иванов.

Въпреки че още не е доказана, тезата намира сериозни поддръжници, сред тях Боян Ботьов, потомък на героичния род.

„Аз вярвам, че е истина. Досега общо взето винаги се казваше, че Христо Ботев няма гроб. Това звучи възвишено, поетично, но добре е хората да знаят историческата истина каква е и ще работим в тази насока", казва Ботьов.

„За да може да установим точното място около храма, за да се открият тези кости и както каза Боян Ботьов, да се направи ДНК-експертиза и ние спокойно да кажем, че тук лежи тялото на големия поет и революционер Христо Ботев", смята Христо Илиев, който е общественик от Враца.

Според историка проф. Пламен Павлов извадените на бял свят свидетелства на най-обикновени хора от онова време доказват и друго важно - че Ботев е убит от чужди, а не от свои.

„В самото място, във фантастичния Врачански балкан, като че ли се сбъдва това прозрение на Ботев, че по скали и по орляци ще намери гибелта си в името на българската свобода", каза историкът.

Смята се, че отрязаната глава на Ботев е погребана в двора на един от врачанските храмове, но колкото и да е популярна, тази теза също не е доказана.

бТВ, „Тази събота"