Георги Димитров: Въпросът за независимостта на Косово и за членството в ЕС са скачени съдове
Секция: Интервюта
04 Юни 2023 07:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Димитров: Въпросът за независимостта на Косово и за членството в ЕС са скачени съдове

/КРОСС/ Това, което се случва в Косово, не е нещо неочаквано и не е нещо ново. 15 години историята се повтаря. Това каза бившият посланик на България в Белград Георги Димитров в предаването „Говори сега" по БНТ.

Диалогът между Сърбия и Косово и европейската перспектива на двете страни през цялото това време са били предмет на разговори и стимули от страна на ЕС, но нормализация на отношенията между двете страни минава през изясняване статута на Косово. Според Сръбската конституция Косово и Метохия са автономна провинция на Сърбия, обясни той. „Въпросът за независимостта на Косово и за членството в ЕС са скачени съдове. При всяко избухване на напрежението се получават такива промени в нагласите на хората. Това влияе и на политиците, които в крайна сметка са избирани от тези хора", коментира той.

По думите му все още няма политици и от едната, и от другата страна, които могат да решат въпроса така, че да не се изтълкува от тяхното население като предателство. Начинът според него е през европейската интеграция.

„Ако не се вземат мерки от съответните международни институции, ЕС на първо място, които имат инструменти за стабилизиране на ситуацията, най-малкото, което може да стане, е в този регион да започне фрагментация, игра на сили в региона, наместване на големи играчи, които започват да разделят интереси и сфери на влияние. Тук има един двустранен процес - и на държавите в региона, и на ЕС", подчерта Георги Димитров.

По въпроса за отношенията между България и РСМ и бъдещето й в ЕС според него в момента има консенсус у нас. „Дали са ни разбрали в Европа - мисля, че да, или са започнали да ни разбират повече. Сега трябва нашите приятели от Македония да си свършат домашното", допълни Димитров.