Росица Карамфилова: За 10 месеца постигнахме много повече, отколкото редовни кабинети
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2023 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Карамфилова: За 10 месеца постигнахме много повече, отколкото редовни кабинети

/КРОСС/ Амбицията, която поехме, беше огромна. В служебния кабинет нямахме 100 дни толеранс. Всички сме работели по 15 часа, за да можем не просто да вървим по правата, а да вдигнем нагоре. Политиката, която осъществихме, доведе до значително подобряване на нашето състояние. Това каза в BTV „Тази сутрин“ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Чувам в пространството, че ние в служения кабинет нямаме проевропейска политика – напротив. Искам да се говори с факти. Служебният кабинет работи открито, прозрачно и в диалогичност. Постиженията ни, които имаме, са по линия на европейското ни бъдеще. В продължение на 10 месеца постигнахме много повече, отколкото постигнаха редовни кабинети. Ние сме първите в околната среда, които минахме техническите прегледи и България вече се присъедини към 26 инструмента и 16 политики в областта на опазването на околната среда. Това е доказателство за доверието на европейските партньори, посочи тя.

По отношение на пластмасите в световен мащаб цифрите са потресаващи. На национално ниво не съм оптимист за пластмасата, коментира служебният министър.

Не считам, че проблемите са законодателни. Нашето законодателство е едно от най-рестриктивните. Всичко отива в деретата или около пътищата. Системата за разделно събиране на отпадъците има нужда от „изчистване“. Сутринта тръгвам към студиото и се срамувам от контейнера пред блока ми – препълнен е, добави тя.

Кметът на Община Берковица не се е погрижил за почистването на деретата от отпадъци и носи отговорност. Трябва да бъдем реалисти – не винаги става въпрос за средства, а за превантивни дейности. Когато има необходимост от средства, бяха отпуснати средства на кметове и областни управители, обясни Карамфилова по отношение на наводненията в Берковица.