Проблемите с тръбата по дъното на Варненското езеро продължават
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2023 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проблемите с тръбата по дъното на Варненското езеро продължават

/КРОСС/ Няма регистрирани оферти за ремонта ѝ - това показва справка днес в електронния регистър на обществените поръчки. Срокът за подаването им изтече в петък, 2 юни.

По-рано в Община Варна бяха проведени пазарни консултации и те приключиха с подаването на едно предложение от варненско дружество с едноличен собственик - италианец. Оказа се, че фирмата не развива дейност от 2019 година и тогава беше обявена изтеклата в петък поръчка. Тръбопроводът минава по дъното на езерото, като отвежда фекалните води от кварталите Аспарухово, Боровец и Галата.

Преди три години авария, която предизвика сериозен разлив и замърсяване, разкри, че вместо да бъде под дъното, тръбата е положена върху него, въпреки че проектът и финансирането са предвиждали тя да бъде вкопана. Това е основната причина да се забави сериозният инфраструктурен проект за удълбочаване на двата плавателни канала на пристанищния комплекс във Варна, което ще позволи да бъдат приемани по-големи товарни кораби.

Проектът е на стойност над 19 милиона лева и е застрашен от провал, тъй като дълбачките не могат да работят, преди тръбата да бъде вкопана на необходимата дълбочина. В сряда тази седмица кметът на Варна Иван Портних е извикан на разпит в Окръжната прокуратура заради спукания тръбопровод.