Явор Гечев: По-проевропейско правителство от служебния кабинет не е имало
Секция: Интервюта
06 Юни 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Гечев: По-проевропейско правителство от служебния кабинет не е имало

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ Явор Гечев, каза че познава добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. „Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ще получи приемственост от мен.“

„Много кризи имаше по време на мандата ми, така че пожелавам успех на новото правителство. Проблемите не идват и не си отиват със смяната на един министър. Задават се и нови кризи, те не са овладени“, предупреди той.

„Няма липса на ваксини за говедовъдството. Всичко е пуснато. Най-големият проблем в този сектор е относно изкупуването на млякото“, каза Гечев във връзка с информацията за нова криза в сектор „Говедовъдство“.

„30% се срина цената на кравето мляко от Нова година до сега. Правехме масови проверки. Сега се наблюдава масиран внос на сухо мляко. Трябва да има сериозен контрол. Овладяхме много сериозно цените. В края на месеца цените ще са под 10%“, обясни земеделският министър.

Той се противопостави остро на обвиненията, че служебният кабинет взема решения в полза на Кремъл. „По-проевропейско правителство от служебното правителство не е имало“, категоричен бе Гечев. Той даде пример с ядреното гориво, пълната диверсификация на природния газ, вноса на зърното. „Ние пазим националните интереси на България“, увери той. „Нашето мнение за вноса на украинското зърно бе зачитано в ЕС, гласът ни се чува в Европа“, каза още той.

„Ако следващият министър иска помощ – той ще я получи. Пожелавам успех на моя наследник. Той читав човек. Да внимава с хората, които му дават съвети“, посъветва го Явор Гечев.

„Проектите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се внесат до Нова година. Нещата са крехки и трябва да се работи“, каза още земеделският министър.