Иван Савов: Присъствието на Ангел Христов у нас е внесло сериозен шок в някои среди
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2023 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Савов: Присъствието на Ангел Христов у нас е внесло сериозен шок в някои среди

/КРОСС/ Няма да е прецедент в новата ни история смъртта на Ангел Христов да е убийство. Хората, които работят по такива случаи професионално знаят,че има достатъчно медикаменти, за да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане и следа, за да се установи, че смъртта е предизвикана по такъв насилствен начин. В този случай обаче има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това е Ангел Христов или някой друг? Това заяви в студиото на „Здравей, България" криминалистът Иван Савов в отговор на въпроса възможно ли е Ангел Христов, от така наречените братя Галеви да е бил убит.

По думите му съмнение поражда фактът, че близките му са бързали да го погребат тихомълком. „Този човек, дори да е осъден престъпник - какъвто е, избягал от излежаване на наказание, той е мъртъв. Него няма кой вече да го задържи и да го търси. Направи ми впечатление нещо, което каза министър Демерджиев, а именно, че ДНК експертизата е потвърдила, че това е тялото на Ангел Христов. Да, но всички запознати с методиката на работа - не само в България, но и в цял свят, занаят, че ДНК анализът изисква между 3 до 5 дни. Това е биологичен материал, който буквално трябва да узрее, клетките да се размножат в изкуствена среда, след което с един уред, наречен секвенатор, да се раздели ДНК веригата и да се направи сравнителен анализ. Тази процедура не става бързо", обясни процесът Савов.

„Не казвам, че ни лъжат. казвам, че е странно и неясно. Ако аз трябва да идентифицирам тялото, ще снема дактилоскопска експертиза, защото съм убеден, че са му снемани отпечатъци, когато е задържан преди години. Така в рамките на минути ще кажа дали това е лицето или не. Тогава защо министърът не каза, че трупът е дактилоскопиран, за да се установи дали това е лицето или не?", попита експертът. И допълни: „Друга теория на конспирациите е, че във времето назад братя Галеви са вербувани от братска нам служба, за която може би работят. И тя би желала тези хора да изчезнат от правния мир. Това е просто версия, но тя би могла да обясни изчезването им и проформа търсенето им с тази червена бюлетина. Защото стана ясно, че както и Красимир Каменов-Къро, така и братя Галеви, са търсени толкова години, пък за Къро се знаеше къде е".

По думите на Савов версията за „чуждата служба" се допълва от факта, че свещеник в селото на Христов твърди, че е получавал от него текстови съобщения за всеки празник. „Явно тези хора са имали някакъв комфорт. Били са спокойни и са проявявали тази фриволност да пишат на свещеника. Защото, ако аз съм разследващ, и знам, че свещеникът е техен близък - ще му следя телефона и комуникациите".

Според криминалиста за службите на големите държави, които се занимават с противодействието на трансгранчината престъпност, е по-лесно „да си купиш такива хора, вместо да ги гониш по цял свят". „Без да имаш информатор, няма как да получавате актуални данни какво се случва в подземния свят. Тук говорим за сериозен трансгранчиен картел, за който пренасянето на 5-10 тона дрога, струваща стотици милиони - не е проблем. Целта е да се контролират тези хора, за да не работят други и чрез тях да се получава информация за целия ъндърграунд. Говорим в международен план".