Бившият вицепрезидент Майк Пенс се включва в надпреварата за Белия дом
Секция: СВЯТ
06 Юни 2023 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бившият вицепрезидент Майк Пенс се включва в надпреварата за Белия дом

/КРОСС/ Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е подал документите си за участие в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., съобщава BBC.

63-годишният Пенс е готов официално да стартира кампанията си с видео, реч и мероприятие в предсрочното гласуване в щата Айова в сряда.

Този ход го изправя срещу Доналд Тръмп, човекът, на когото служи в Белия дом в продължение на четири години от 2017-2021 г.

В момента бившият президент е доста по-напред в надпреварата.

Повечето проучвания на общественото мнение показват, че Майк Пенс е на далечно трето място, с ниска едноцифрена подкрепа.

Пенс отправя предупреждения за все по-нарастваща популистка вълна в партията, а според съветниците му той ще бъде единственият традиционен консерватор от Рейгънов тип в надпреварата.

Бившият вицепрезидент е убеден противник на правото на аборт и подкрепя въвеждането на национална забрана за тази процедура. Пенс, който описва себе си като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред", от месеци подготвя почвата за очакваото обявяване на кандидатурата си с изяви в различни щати като Айова, Южна Каролина и Ню Хемпшир, където посещаваше църкви, произнасяше политически речи и се опитваше да привлече потенциални дарители за кампанията си.

Една от причините той и екипът да изберат Айова за отправна точка на кампанията му е, че според тях този щат и големият брой избиратели християни евангелисти са от ключово значение за спечелването на първичните избори на републиканците.

По външнополитическите въпроси той е за предоставяне на по-голяма помощ за Украйна и се обявява срещу "апологетите на Путин" в Републиканската партия, които по думите му не жалаят да се противопоставят на руския лидер.