Милка Христова: ВАС насрочи за 13-ти юни делото за цената от 1,60 лв. на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София
Секция: ПОЛИТИКА
06 Юни 2023 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милка Христова: ВАС насрочи за 13-ти юни делото за цената от 1,60 лв. на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София

/КРОСС/ Върховният административен съд насрочи за 13-ти юни делото, което се отнася до Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община и приложенията към нея, приета с решение на СОС на 5 април 2018 г., в която цената на билета за еднократно пътуване в София е определена в размер на 1,60 лв. Въз основа на този размер са определени и останалите цени на превозните документи. Новината съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет, на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Милка Христова. Както е известно с решение от 31 януари 2022 г. Административният съд - София град отмени като незаконосъобразна посочената Наредба в някои части, в това число и по отношение размера на еднократния билет от 1.60 лв. Делото на 13-ти юни във ВАС е образувано по жалба на Столичния общински съвет срещу посоченото решение на съда.

"За нас решението на АССГ беше победа на гражданите на София и на справедливостта, коментира Милка Христова, която е адвокат по делото и общински съветник от БСП. - То потвърди правотата на нашите възражения, че цената на билета за еднократно пътуване в размер на 1,60 лв. е произволно определена, икономически необоснована, социално несправедлива и нестимулираща гражданите по-често да ползват обществения транспорт. Еднократните билети се ползват от хора, които не могат да си позволят или нямат необходимост от месечна или годишна карта, защото не пътуват постоянно - безработни и майки с малки деца. Именно те поемат най-голямата тежест от високата цена на еднократното пътуване. Не трябва да забравяме, че градският транспорт в общините има и социална задача. Той не трябва да се води от комерсиални цели, а от обществената функция, която изпълнява. С тези мотиви тогава с колегите от групата на БСП в СОС гласувахме категорично против приемането на тази Наредба".

Съветниците от групата на социалистите заявиха своята ясна и последователно насочена социална позиция по отношение на превозните документи и през юли 2022 година, когато беше променена Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, като бяха премахнати редица удобни за гражданите превозни документи, в това число и едномесечната карта за една линия. Съветниците от групата на социалистите не подкрепиха предлаганите изменения, тъй като на практика те водеха до необосновано увеличаване цената на пътуването на големи групи граждани. В началото на тази година се стигна до масово недоволство на столичани заради отпадналите превозни документи. Бунтът на хората принуди управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет да предложи спешни промени в Наредбата за връщане на най-желаната месечна карта за една линия. Общинските съветници от БСП подкрепиха това предложение. Чрез процедурни хватки обаче не бяха подкрепени редица други техни предложения в полза на гражданите.

"Няма да допуснем спекулации по отношение на нашата позиция относно цените на превозните документи за градски транспорт в София, заяви общинският съветник от БСП Васко Тодоров. - Ние никога не сме подкрепяли повишение на тези цени, точно обратното. Нашата категорична позиция е, че общественият транспорт има социална функция и никой няма право да наказва гражданите с нежелана от тях и по-скъпа услуга".