Гръцкият и турският външен министър обсъдиха въпроса с миграцията
Секция: СВЯТ
07 Юни 2023 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцкият и турският външен министър обсъдиха въпроса с миграцията

/КРОСС/ Временният външен министър на Гърция Василис Каскарелис и новозаклетият външен министър на Турция Хакан Фидан обсъдиха въпроса за миграцията в телефонен разговор, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Мигрантските потоци в Гърция се увеличиха през последните няколко седмици, подпомогнати от по-ниските нива на водата на река Еврос, която формира почти цялата сухопътна граница между двете страни.

Турция има опит в изтласкването на мигранти през границата, най-вече в началото на 2020 г., точно преди пандемията Covid-19.

Но временният министър за защита на гражданите Хараламбос Лалузис, който се пенсионира като началник на щаба на армията миналия януари, каза, че „не вярва, че Турция въоръжава миграцията“ в този момент.

Лалузис, чието министерство контролира гръцката полиция и други сили за сигурност, отговаряше на въпрос на репортер по време на посещение в Солун.

Лалузис добави, че защитата на опасенията за сигурността на гражданите е приоритет за служебното правителство, което е натоварено с провеждането на изборите на 25 юни, и че то действа според план.