24-годишен мъж беше заснет да рита беззащитно малко куче
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2023 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
24-годишен мъж беше заснет да рита беззащитно малко куче

/КРОСС/ 24-годишен мъж беше заснет как рита беззащитно малко куче в коридора на жилищен блок в София, съобщава NOVA.

Сигналът за извършената жестокост е получен в полицията на 2 юни. След това мъжът бил задържан за 24 часа, а кучето е иззето и предадено на неправителствена организация. При оглед в апартамента на извършителя е намерена тревиста маса. По случая е образувано досъдебно производство.

„Бих казал, че това е по-скоро от меките случаи на насилие над животни, но дори към такива обществото показва пълна нетърпимост. Но в някои населени места, особено в по-малките, това е ежедневие и там никой не се намесва”, каза Явор Гечев, природозащитник.

В случай, че станем свидетели на насилие над животно, първо трябва да подадем сигнал на телефон 112. Ако те не окажат нужното съдействие, може да потърсим дежурен прокурор. При по-леки прояви на насилие БАБХ също имат правомощията да помогнат, обясни Гечев. 

Наказателният кодекс предвижда 3 години затвор за увреждане, осакатяване или умъртвяване на животно. А когато става въпрос за жестокост, без доказано тежко увреждане, глобата е от 500 до 1000 лв.

„Ние предложихме текстове, в които наказанията са леко завишени. Те бяха гласувани на първо четене в НС. Ако бъдат приети окончателно, наказанието ще стане 4 години затвор”, добави Гечев.