Историческите страници на Азербайджан на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"
Секция: СВЯТ
07 Юни 2023 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историческите страници на Азербайджан на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"

/КРОСС/ За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" взима участие в Международния франкофонски фестивал “Солей”. 12-тото издание на фестивала "Солей", с което се отбелязват 30 години от членството на България в Международната организация на франкофонията, се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Тази година Азербайджан е представен с изложба на фотографии под наслов "Исторически страници на Азербайджан: 105 години от създаването на Азербайджанска демократична република", която е изложена в Музейния център в Стария град в Созопол.

На откриването, което се състоя на 6 юни, г-жа Александрина Исайлова, директор на фестивала, отбележи, че българите малко знаят за Азербайджан и неговата история и култура, а представената изложба ще даде възможност те да докоснат до някои исторически страници на тази държава с богата и древна история.

Директорът на Центъра София Шигаева-Митреска представя изложените фотографии, обхващащи период от 1918 г. до 1920 г, и разказва за създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), първа демократична светска парламентарна република в ислямския и тюркския свят, както и че пътят към изграждането на държава започва с представената на изложба декларация за независимост, която изиграва основна роля за установяването на национални държавни традиции в Азербайджан, която е една от първите държави в света, предоставила на жените избирателно право. Г-жа Шигаева-Митреска посочи, че важната роля в дипломатическите отношения на млада република изиграва парламентарната делегация на АДР, която отива на Парижката мирна конференция с основната цел да получи международно признание.

Тя изтъкна, че сред бележити дати тази година е 10 години от създаването на Азербайджанския център в Софийски университет и 100-годишнината от раждането на общонационалния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев, който продължава традициите на АДР и благодарение на който съвременния Азербайджан постига големи успехи както в регионален, така и в световен мащаб.