БЧК с демонстрация по случай Седмицата на водното спасяване в столичното 55-то училище „Любен Каравелов“
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2023 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЧК с демонстрация по случай Седмицата на водното спасяване в столичното 55-то училище „Любен Каравелов“

/КРОСС/ Във връзка с традиционната Седмица на водното спасяване (5 - 11 юни) деца от начален курс на обучение от 55 СУ „Петко Каравелов", под ръководството на инструктор, демонстрираха умения за оказване на помощ при воден инцидент с подръчни средства от разстояние. Малчуганите показаха и теоретичната си подготовка, получена по образователната програма на БЧК „Приятели с водата". Демонстрация на различни видове техники с използването на спасителни средства направиха и състезателите от националния отбор по водно спасяване на Българския Червен кръст, които достойно представиха страната ни на Световното първенство в Ричоне, Италия, през миналата година.

„За 2022 г. България се нарежда сред страните в света с ниски нива на воден травматизъм - 1,2 на 100 хиляди души население", посочи доцент Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване и член на НС на БЧК. По думите му преди 20 години са отчитани по 200-250 удавяния на година, като процентът на децата е бил една трета.

„За миналата година броят на удавилите се е 78, от които 24-ма са се удавили в морето, а останалите - във вътрешни водоеми, като от общия брой 10 са били деца", каза директорът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов.

От началото на тази година до 1 юни са се удавили 20 души, от които двама - в морето, а 18 - във вътрешни водоеми. Най-много са удавянията в река. Към момента няма удавени деца, посочи още Налбантов. Удавените деца през последните години основно са от ромската общност и затова БЧК организира обучение на деца и възрастни сред общността, като за целта помагат медиатори. Има идея за съвместни курсове с кандидати за водни спасители, осигурени от концесионерите на плажовете, като според Антон Налбантов сезонът ще бъде подсигурен с достатъчно спасители.

За първите пет месеца на тази година Водно-спасителната служба е обучила 390 спасители, а през миналата година - 900.

През 2022 г. водните спасители към Българския Червен кръст са спасили от удавяне 4 853 души.