Елегантност, обаяние и финес
Секция: Шоубизнес
07 Юни 2023 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елегантност, обаяние и финес

/КРОСС/ Доказани големи музиканти с харизматично присъствие и талант на сцената. Любими изпълнители на родната публиката със своето обаятелно и силно присъствие и тримата заедно ще изпълнят репертоар от Сергей Рахманинов - Елегично трио № 2 в ре минор, за цигулка, виолончело и пиано и на Дмитрий Шостакович - Клавирно трио № 2 в ми минор.

Блестящата международна кариера на Светлин Русев го свързана с много от най-големите концертни зали по света, и когато се завърне в България е удоволствие да събере родната публика. За първи път именития цигулар ще свири с изящната и доказала се пианистка Надежда Цанова, чиято грация и силно музикално присъствие оставят трайна следа. С всички свои награди и отличия по света Надежда Цанова завършва и “Schola Cantorum” в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист – “Diploma Di Concert. Александър Сомов е известният български челист покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скуул”, и заедно със Светлин Русев са имали творчески срещи по световните сцени. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно прави майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).

На 14 юни в зала 11 на НДК ще имаме удоволствието да чуем тримата изявени солисти в изпълнение на Шостакович и Рахманинов в рамките на фестивалните дни „Софийски музикални седмици“, и преди интензивната концертна дейност на Светлин Русев да го отведе навсякъде по света с неговия изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. В настоящия момент, в допълнение към своята стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийска филхармония, а в настоящия момент и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.

Билети онлайн https://www.eventim.bg/bg/bileti/54-ti-mf-sofiyski-muzikalni-sedmici-sofiya-kino-lyumier-1351904/performance.html