"Аполония 2023" започва на 28 август в Созопол
Секция: КУЛТУРА
08 Юни 2023 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Аполония 2023" започва на 28 август в Созопол

/КРОСС/ За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития.

Фестивалът ще се проведе от 28 август до 5 септември в Созопол. Участие в него ще вземат най-известните лица в българските театър, литература, музика и кино, сред които е и носителят на Международната литературна награда „Букър" Георги Господинов. В Созопол ще пристигне и Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.

Аполония ще зарадва своята публика с разнообразие от литературни събития, музика, театър, кино и изложби. Откриването ще бъде на 28 август с Гала концерт на Музикален театър „Стефан Македонски". Сред изпълнителите са и супергрупата Фондацията, легендарните рок групи Сигнал и Б.Т.Р., поп изпълнителите Мария Илиева, Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и много други.

Важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Ръководител на майсторския клас по творческо писане ще бъде Георги Господинов, а майсторския клас по цигулка ще води световно известният цигулар и музикален педагог Минчо Минчев.

За почитателите на българското кино организаторите са подготвили филмови продукции като документалните „Моралът е доброто", режисиран от Веселин Диманов, и „Ваклуш" с режисьор Николай Василев, игралните „Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов, „Анна" на Боримир Илков и други. В програмата са включени постановки на Народен театър „Иван Вазов", Театрална работилница „Сфумато", Сатиричен театър „Алеко Константинов" и други. В Художествената галерия в Стария град ще се проведат редица интересни изложби, повече информация за които ще намерите в пълната програма на Фестивала.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.