Мариус Куркински открива културните празници в Лозенец и Царево
Секция: КУЛТУРА
08 Юни 2023 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариус Куркински открива културните празници в Лозенец и Царево

/КРОСС/ Редица културни събития ще се случват и това лято по време на морските фестивали „Джазче", „Арт Поток" и в морския клуб Hacienda Beach в Лозенец.

Второто издание на джаз фестивал „Джазче" ще се проведе в Лозенец от 23 до 25 юни. „Любовта ни към джаза, изкуството и морето, роди идеята за създаването на „Джазче" - единственият морски джаз фестивал. Уникалното в концепцията му е неговият специален фокус върху развитието на младите таланти в областта на поп и джаз пеенето", споделиха неговите продуценти и организатори Димитър Тодоранов и Ханес Перфлер.

„Джазче" сe организира с подкрепата и на Община Царево. Хедлайнери на второто издание ще бъдат най-известния български контрабасист Димитър Карамфилов, BrazzViliDj и Велека Цанкова. Основната сцена ще бъде изградена на главната улица на село Лозенец, която отново ще бъде затворена за превозни средства. Джаз ще се слуша и на Централния плаж в бар Gipsy, който ще е домакин на джаз сесии в компанията на DJ MR.K. Посетителите на феста ще могат да се насладят и на джаз концерта на Велека Цанкова в Giardino Mare Lozenets на 25 юни. За втора година фестивалът ще посрещне на своята сцена и млади таланти от Музикалната академия.

За първи път тази година ще има зона за кучета в близост до малкия плаж в Лозенец. По този начин всички, които имат домашни любимци и са решили да посетят клуба, ще могат да се забавляват заедно. И това лято са поканени световноизвестни диджеи, които ще гостуват на морето. Лозенец отново ще се превърне в център на нощния живот по подобие на дестинации като Миконос, Ибиза, Марбея и Сен Тропе. Сред гостуващите артисти се открояват имената на Mr.Doris, Ерик Хагелтон, както и резидента на легендарния клуб Cavo Paradiso в Миконос, DJ Free Spirit. Това лято край малкия плаж ще пускат и испанската сензация DJ Mestiza. Диджейското женско дуо Pitty Bernad и Belah завладя световната сцена със своите сетове, в които сливат фламенкото с електронната музика. Сред българските звезди гости на Hacienda ще бъдат 100 кила, Ъпсурт, Murda Boyz, Мария Драгнева и Marten.

„Арт Поток" (14-24 юли) се организира за осма поредна година в Царево. Тази година фестивалът е подкрепен от Национален фонд „Култура" по програма „Едногодишен грант" и от Министерство на културата. Форумът ще бъде открит на 14 юли с голяма международна изложба, наречена „Вояж", която ще бъде експонирана в Исторически музей гр. Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще вземат участие, както млади, така и утвърдени творци и ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. В изложбата ще се представят повече от 30 творци, както и гости от чужбина. Сред тях се открояват имената на Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева - Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски. Тази година със свои произведения ще се включи и южноафриканския творец Вилем Бота, който създаде специално за Hacienda три кинетични маймуни, които вече са част от интериора на музикалния клуб. Бота живее за постоянно в България от две години и освен, че е един от създателите на филмовото студио „Ню Бояна", е работил по голяма част от международните продукции, заснети у нас.

Веднага след откриването на изложбата началото на културните празници ще даде големият български актьор и режисьор Мариус Куркински, който ще играе откъси от най-популярните си моноспектакли. Мариус за първи път ще гостува на фестивала и с нетърпение очаква срещата със своите зрители. Тази година по време на „Арт Поток" 2023 ще се играят представленията „Спанак с картофи" от Золотан Егреши с участието на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров, както и комедията „Аз досадникът" от Франсис Вебер с участието на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев и други. Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на Театър 199 „Приятно ми е, Ива" с участието на Ива Тодорова. Мария Касимова - Моасе също ще зарадва зрителите със своето ново разказваческо шоу „Червена звезда, бл.28".

Финалът на фестивала ще бъде поставен с „Духът на поета" от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, постановка на Народен театър „Иван Вазов" с участието на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище в Царево от 21:00 ч.

Традиционно по време на „Арт Поток" ще има и премиери на нови книги. За първи път на морето ще бъде представена новата книга на Мария Касимова „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане". Журналистът и продуцент Георги Тошев ще участва на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов. Той ще представи и своя нов документален филм за актьора. След миналогодишното си участие на „Арт Поток", край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Бай Тошо". Премиера по време на фестивала ще има и книгата за големия актьор Филип Трифонов „Един ден, когато стана писател".

За първи път на „Арт Поток" ще има и куклено представление за всички деца, представлението „Пчеличката мързеливка" на театър „Сириус", което ще се играе на площада пред Читалището в Царево. А традиционната лятна арт академия за деца под ръководството на Калина Попова отново ще се състои в Лозенец. Малките таланти от школата по рисуване ще творят на малкия плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща изложба творбите, които са създали на брега на морето.