Радомир Чолаков: Не Конституцията, а реформите по сектори са спешните задачи на НС
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юни 2023 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радомир Чолаков: Не Конституцията, а реформите по сектори са спешните задачи на НС

/КРОСС/ В 46-тто НС ИТН не подкрепи номинация на ГЕРБ за парламентарна комисия, а излъчването на представители е суверенно права но всяка парламентарна група, затова гласувахме принципно и , за да "не правим на другите това, което правят на нас". Така депутатът от ГЕРБ - СДС Радомир Чолаков защити пред БНР подкрепата, която вчера дадоха с гласовете си Делян Пеевски от ДПС да стане член на Комисията по конституционни въпроси.

Според Чолаков за ДБ промяната на Конституцията е фикс идея. За тази промяна са необходими първоначални 180 гласа. С номинацията на Пеевски ДПС изпраща знак към ДБ е "щом толкова искате да промените Конституцията, а не можете да минете без нас, ще я променяте с Делян Пеевски".

По думите му "Крайно време е да спрем да се занимаваме с въпроса КОЙ ще променя Конституцията и да се занимаваме с това КАКВО ще се промени в Конституцията".

По съдържанието на промените Радомир Чолаков изрази надежда да се помисли добре и да не си извади някоя от "носещите колони" на държавата. Неговото мнение е, че трябва да се дебатира института на служебния кабинет - да го има и кой да го назначава, защото сега има непрекъсваемост на мандата на правителството, но не и на НС. Предишните 4 промени в основния закон са правени точно по съдебната система и те ни харесват, подчерта Чолаков и насочи вниманието към възможностите за това "тримата големи" да не са във ВСС, за да нямат кадрови правомощия.

Той е категоричен, че по- важният дебат от този за Конституцията и по- първостепенен във времето е този за задачите, които има пред правителството. Сега по-важно е то да успява да осигури подкрепа за решенията си от партиите, които са го избрали.

Нямаме бърза работа по изменението на Конституцията, но имаме бърза работа с реформите във всеки сектор, затова е уместно да се намали интезитета на дебата около Конституционната реформа и да се засили този за работата на кабинета, препоръча Радомир Чолаков.