Чавдар Минчев, СИНПИ: Войната в Украйна е нежелана за нас, може да засегне директно България
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юни 2023 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чавдар Минчев, СИНПИ: Войната в Украйна е нежелана за нас, може да засегне директно България

/КРОСС/ За България, като страна намираща се в непосредствена близост до военните действия, е от особено значение да намери най-верните и правилни решения съобразно висшите национални ценности - мир, благоденствие, суверенитет, неприкосновеност на националните граници, отстояване на националната ни идентичност. От тези позиции възможно най-правилната оценка е, че войната в Украйна е нежелана за нас. От една страна, тя носи рискове и заплахи в световен и в регионален план. От друга, ние не бива да изключваме, че при определени развития войната може да засегне директно България.

Това заяви Чавдар Минчев - член на УС на Стратегическия институт за национални политики и идеи, по време на Гражданския форум „Местна власт и икономическо развитие", който се проведе в Русе. В събитието взе участие и финансовият експерт на СИНПИ д-р Пламен Милев.

Най-правилната политика е да изключим прякото ни участие под каквато и да било форма, да подпомагаме прекратяването на войната и намирането на мирно решение. Да имаме готовност за отстояване на нашата териториална цялост и суверенитет при едно по-нататъшно задълбочаване на конфликта и разширяване на неговия географски обхват", изтъкна Минчев, който е и председател на Националната асоциация по международни отношения.

Според него това е политиката на активен неутралитет. Тя включва два основни елемента - ненамеса и изграждане в рамките на НАТО и ЕС на капацитет за защита, изключващ каквито и да било елементи на заплаха срещу която и да е страна в Черноморския регион и на Балканите.

Тази позиция би следвало да бъде формулирана официално от българската държава, като бъде подкрепена със съответни конкретни договорености с нашите съюзници от НАТО и ЕС", заяви дипломатът и допълни, че трябва да отстояваме разбирането, че за нас защитата, чрез създаване на заплахи, не е най- добрата стратегия за постигане на мир, а напротив - тя само увеличава страховете, рисковете, капацитета и вероятността за война.

По думите на Чавдар Минчев от съществен национален интерес за България са мирът и сътрудничеството в Черноморския регион и на Балканите. От това пряко зависи бъдещето на страната ни. България трябва да бъде източник и фактор за стабилност, мир и разбирателство в тези райони.

"Стремежът през последните десетилетия беше Черноморският регион да стане зона на активно икономическо сътрудничество и зона на стабилни междудържавни отношения. Зона на зачитане на интересите на другия, на недопускане на конфликти, на еднаква и гарантирана сигурност. Зона на минимизиране на заплахите и рисковете", каза още в доклада си пред форума Минчев.

Той счита, че регионът притежава потенциал да се превърне в един от фокусите на геополитическото противопоставяне в света. А това е съществен, дори фундаментален риск за нашите национални интереси.

Именно този риск изисква и императивно налага бързи и последователни инициативи и действия за балансиране на интересите в региона и създаване на условия за траен мир и разбирателство", убеден е Чавдар Минчев.

Друг важен въпрос за националните ни интереси, на който се спря Минчев, е свързан с отношенията със Северна Македония.

Въпросът за Македония и отношението ни към нея и с нея винаги е във фокуса на българските национални интереси. Дълбоките му корени са в разбирането за генезиса на българския етнос, на българската държавност и впоследствие на българската нация", отбеляза представителят на СИНПИ.

„Днес, обаче, е важно ясно да си дадем сметка, че Македония в сегашния ѝ вид - Северна Македония, не е тази която е била преди 70 или 100 години. РС Македония е държава с разнороден етнически състав, в това число и с немалко наследници на българи, които за съжаление днес нямат българско етническо самосъзнание", обясни той.

Според Чавдар Минчев и за Северна Македония, и за България са важни преговорите на македонската страна за присъединяване към ЕС, защото това е теренът, на който бихме могли да търсим общо разбирателство.