България ще бъде домакин на българо-американското учение „Тракийски страж – 2023“
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юни 2023 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще бъде домакин на българо-американското учение „Тракийски страж – 2023“

/КРОСС/ От 12 до 30 юни 2023 г. България ще бъде домакин на българо-американското учение „Тракийски страж - 2023". То ще се проведе като част от мероприятията за отбелязване на 30-ата годишнина от началото на партньорството между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси. В него от българска страна ще се включат военнослужещи от Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите, а от американска - военнослужещи от сухопътните и военновъздушните компоненти на Националната гвардия на щата Тенеси. За участие в учението в авиобаза - Безмер ще бъдат дислоцирани до 5 самолета (C-130, C-17, C-21).

По време на учението българските и американските военнослужещи ще проведат съвместна подготовка в областта на военномедицинското осигуряване, противопожарната защита на авиационни средства, логистика и поддръжка от страна домакин, и ще обменят опит в провеждането на съвместни операции.

Двустранната подготовка, различните форми на обучение и обмяната на опит с Националната гвардия на щата Тенеси повишават способностите и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили в системата за колективна отбрана.

Във връзка с провеждането на учението на 11 юни 2023 г. на летище „София" с военен самолет ще пристигнат около 70 американски военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, които ще пребивават в нашата страна до края на учение „Тракийски страж - 2023".