"Газпром" възобновява доставките на газ по "Турски поток"
Секция: Русия
12 Юни 2023 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Газпром" възобновява доставките на газ по "Турски поток"

/КРОСС/ "Газпром" възобнови доставките на газ по "Турски поток" след приключване на планирания годишен ремонт на газопровода, се казва в съобщение на холдинга.

„Плановите ремонтни работи на газопровода „Турски поток", планирани за периода от 5 до 12 юни, приключиха. Транспортирането на газ е възобновено днес", се посочва още в съобщението.

Извършването на планов ремонт беше предварително договорено от всички заинтересовани страни, отбелязаха по-рано от „Газпром".

През втората половина на май беше извършен планов ремонт и на друг газопровод, свързващ Русия с Турция - "Син поток".

Русия доставя газ на Турция чрез две тръби през Черно море. „Син поток" беше пуснат в експлоатация в началото на 2003 г. и има проектен капацитет от 16 милиарда кубически метра. м газ годишно, обща дължина - 1213 км. Експортният газопровод "Турски поток" се състои от две нишки, едната от които е предназначена да доставя газ на турските потребители, а втората - да доставя газ на страните от Южна и Югоизточна Европа. Общият капацитет на "Турски поток" е 31,5 милиарда кубически метра. м, експлоатацията му започна през януари 2020 г.