България и Латвия обмениха опит в управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2023 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Латвия обмениха опит в управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111

/КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова и експерти от ДАЗД бяха на работно посещение в гр. Рига, за да обменят опит с представителите на Държавния инспекторат за закрила правата на децата, които отговарят за хармонизирания телефон 116 111 в Република Латвия.

Какви са предизвикателствата пред поддържането, усъвършенстването и управлението на детските телефонни линии, изискванията, на които трябва да отговарят консултантите, справянето с кризисни ситуации, са само част от темите, които обсъдиха експертите от ДАЗД с колегите си от Латвийската република.

В България Държавната агенция за закрила на детето поддържа Националната телефонна линия за деца от 2009 г. От месец юни 2021 година ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца - Child Helpline International (CHI). Линията е безплатна, анонимна и на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата, разказаха експертите на ДАЗД на представителите на Държавния инспекторат за закрила правата на децата на Латвия. Детската линия в прибалтийската държава също е анонимна и безплатна и се обслужва 24 часа.

По време на срещите стана ясно, че двете национални телефонни линии за деца функционират почти идентично. При всяко обаждане най-важната стъпка за консултантите е да свалят напрежението и да окажат подкрепа на всеки, които ги е потърсил. В Латвия, както и у нас се наблюдава намаляване на мълчаливите обаждания на Линиите, като в същото време се увеличават консултациите по различни теми.

„За Държавната агенция за закрила на детето Националната телефонна линия за деца 116 111 винаги е сред основните приоритети. Полагаме всички усилия за нейното надграждане и популяризиране, защото е много важно най-вече децата, но и всеки възрастен, който има нужда от подкрепа, свързана с отглеждането на дете, да знаят, че по всяко време може да се обадят и да споделят с подготвени специалисти, за да получат помощ или съвет. Срещите с колеги от други страни, които поддържат детските линии са изключително важни, за да може да сравним постигнатото и заедно да сме си полезни за още по-доброто качество на тази толкова важна услуга", каза по време на работната среща с Държавния инспекторат за закрила правата на децата на Латвия д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Д-р Иванова и част от екипа й посетиха и Министерството на социалните услуги в Латвия, където обсъдиха с латвийските си колеги системата за закрила на децата в двете страни.

Екипът на ДАЗД посети и Център Дардедзе и на място се запозна с работата на неправителствената организация, която е насочена към превенция насилието над деца и е с повече от 20 години опит.