БДЖ ще осигури пътуването на участниците в Национален детски литературен конкурс „Искри 2023”
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юни 2023 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БДЖ ще осигури пътуването на участниците в Национален детски литературен конкурс „Искри 2023”

/КРОСС/ „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД за поредна година осигурява безплатното пътуване на децата, участници в организирания от Българското национално радио Национален радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри 2023". 40-ото юбилейно издание на конкурса ще се проведе на 17-и и 18-и юни в София и отново ще събере талантливи деца от цяла България, които ще получат своето заслужено време в националния ефир.

С влак до столицата ще пътуват девет от отличените деца, които живеят в градовете Бургас, Велико Търново, Казанлък и Сливен. Националният железопътен превозвач ще се погрижи и за прибирането на младите творци по родните им места в деня след приключването на юбилейното издание на конкурса.

БДЖ традиционно подкрепя инициативата на Българското национално радио, чрез която се дава възможност за приобщаването на децата към културните ценности и тяхното съхраняване.

***

Националният радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри" е най-старият конкурс у нас за деца до 17-годишна възраст. Всяка година през него преминават творби на над 300 деца, не само от България, а и на българчета, живеещи извън пределите на страната (Молдова, Украйна, Бесарабия, Западните покрайнини, Германия, Австрия, САЩ).

Конкурсът не фиксира определена тема и дава пълна свобода на участниците. Допускат се всички възможни жанрове, в които творят децата - от стихове, приказки и гатанки до новели, повести, пътеписи и пиеси.