Кирил Вътев: Започват проверки за формирането на крайната цена на храните в магазините
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юли 2023 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Вътев: Започват проверки за формирането на крайната цена на храните в магазините

/КРОСС/ Започват проверки за формирането на крайната цена на храните в магазините. Това обяви земеделският министър Кирил Вътев пред NOVA. От министерството ще следят има ли необосновано поскъпване - от производителя до потребителя. А причината - високите крайни цени, на които се предлагат основните продукти на щанда. Колко пъти поскъпват храните, които най-често купуваме? Това провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

В първите дни на лятото с потребителя Галина Генова преглеждаме цените на основните хранителни продукти, които купува. След седмичния пазар финалната сметка се оказва по-висока от миналия юли. Галина пресмята, че от производителя до щанда храните поскъпват с пъти. Затова и смята, че част от надценките на търговците са спекулативни. Винаги търговецът печели за сметка на производителя. Клиентът е потърпевш, но и производителят е потърпевш - защото ние можем да се ограничим да потребяваме. Но производителят няма къде да си пласира продукцията, освен в магазина, допълни тя.

При някои продукти ръстът от пазара на едро до щанда на дребно е значителен, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Справка в системата на икономическото министерство за обявяване на цените на храните показва, че средно в страната кг сирене на едро се продава за 11.26 лв., а на щанда - с повече от 5 лв. отгоре - средно за: 16.55 лв. От тържищата до магазина - едно яйце пък поскъпва с близо 60 % - от 32 на 50 ст.

Нова телевизия „Здравей, България"