Обсъден е механизмът за взаимодействие при разследването на престъпления срещу природата
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юли 2023 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обсъден е механизмът за взаимодействие при разследването на престъпления срещу природата

/КРОСС/ Експерти обсъдиха ефективните механизми за сътрудничество при опазването на защитените видове хищни птици и изпълнението на Плана за действие за борба срещу незаконното използване на отровни примамки в България, приет през 2021 г. В срещата, проведена с домакинството на МОСВ, участваха експерти от МВР, РИОСВ, Агенция „Митници", Асоциация на прокурорите в България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), „Зелени Балкани" и WWF.

Сред ключовите фактори за подобряване на ефективността при разследване и предотвратяване на престъпления срещу дивата природа са подобряване на сътрудничеството между отговорните институции и гражданските организации, промени в законодателството, развитие на капацитет за разследване на този специфичен тип престъпления.

Основна цел на срещата беше да се изясни начинът на взаимодействие между новия сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа" в отдел „Икономическа полиция" към МВР и всички останали участници в процеса: МОСВ, РИОСВ, БАБХ, прокуратурата и неправителствените организации. Ясно беше заявен ангажиментът престъпленията срещу природата да се преследват с предвидената тежест от закона. Подчертана беше и необходимостта да се засили участието на гражданското общество в подаването на сигнали за престъпления и на природозащитните организации с тяхната експертиза в разрешаването на случаите. Страните изразиха увереност, че новият сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа" ще има ключова роля в успешното координиране на дейностите.

Благодарение на организираните обучения за разследване на престъпления срещу природата десетки прокурори могат да се включат активно в помощ на разследващите полицаи при установяването им. Участниците в срещата обсъдиха и провеждането на обучения на регионално ниво, които да подпомогнат координацията и прилагането на протоколите за действие при случаи като използване на отровни примамки и подобни нарушения.

През следващите години с приоритет ще се почистват складовете със залежали пестициди, които попадат в защитени зони или във важни местообитания на защитени видове. Това стана ясно по време на обсъждането по темата за обезопасяването на старите складове с пестициди на територията на България. БДЗП предостави информация за актуалното състояние на някои от старите складове, които се намират в територии, приоритетни за опазване. Въпросът за нелегалната търговия с пестициди от страни извън Европейския съюз обедини организациите и институциите около необходимостта от повишен контрол и мерки за предотвратяването ѝ.