Министърът на образованието:Ще има промяна в матурите заради ниските резултати
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2023 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на образованието:Ще има промяна в матурите заради ниските резултати

/КРОСС/ Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това заяви министърът на образование Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър Галин Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове" - съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати. 

Информацията е на БНР