Излезе първото класиране в УНСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2023 19:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Излезе първото класиране в УНСС

/КРОСС/ Университетът за национално и световно стопанство обяви класирането за учебната 2023/2024 година. Резултатите от първото класиране вече са налични на сайта и са достъпни за кандидат-студентите през техните профили.

„Радваме се на рекорден за последните години интерес. Над 6100 кандидат-студенти желаят да учат в УНСС", обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров пожела късмет на всички кандидат-студенти и даде символичен старт на записването на приетите студенти, като лично публикува резултатите.

През тази година процесът по записване е значително улеснен и напълно дигитализиран. Всеки кандидат-студент получава автоматично съобщение от софтуерната платформа на университета дали е приет или че може да продължи във второ класиране.

Класираните кандидат-студенти могат да се запишат в специалността, в която са приети или да потвърдят желанието си да участват в следващите етапи на класирането. Ако желаят да се обучават в желаната специалност, но мястото им в резервите не ги удовлетворява, възможност е платената форма на обучение. Достатъчно е да подадат съответното заявление, за да бъдат записани.

Вече имаме над 200 кандидата, записани в платена форма на обучение. Разликата в семестриалните такси е минимална - 300 или 400 лв. за държавна поръчка, в зависимост от направлението, срещу 800 или 1100 лв. такса за платено обучение. Семестриалните такси в УНСС остават едни от най-ниските за страната. Политиката на УНСС е да дава право на общежитие на всички свои студенти, независимо от избраната форма на обучение.
От тази година след влизане в индивидуалния си профил кандидат-студентите ще могат да видят и минималните балове и броя на резервите преди тях. Така сами ще могат да преценят шансовете си за прием в желаната специалност. Ако са харесали специалността, в която са класирани на този етап, могат да се запише онлайн или на място.

Също от тази година за първи път УНСС приема студенти и по съвместни програми с други университети. Интересът към първите за България такива програми -„Киберсигурност и електронно управление" и „Компютърна обработка и анализ на данни" съвместно с Тракийския университет, е много голям. На практика това означава две паралелни класирания и кандидатите трябва да решат в коя специалност искат да се обучават и да го отбележат в профила си. Студентите основно ще учат в УНСС, когато има нужда от изнесено обучение или специализирани лаборатории ще посещават ТрУ. Завършилите ще получат диплома, подписана от двамата ректори.

Срокът за записване на класираните студенти, както и за участие във второ класиране е 15 юли 2023 г. Записването става онлайн или на място в отдел „Студенти - бакалавър". Онлайн записването е възможно от 9:00 часа на 11.07.2023 до 24:00 на 15.07.2023, На място в УНСС записването започва на 12 юли от 9:00 часа и ще продължи и в събота, 15-и юли, в рамките на работното време.

Всички, които срещат затруднения при записването, могат да потърсят помощ чрез нашия Център за кандидатстудентски въпроси - тел. 02 905 29 99 или на e-mail: webpriem@unwe.bg