Икономист: Не трябва еврозоната да е разменна монета затова ние да сме прекалено послушни геополитически
Секция: ИКОНОМИКА
15 Юли 2023 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Не трябва еврозоната да е разменна монета затова ние да сме прекалено послушни геополитически

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по Бтв Кузман Илиев, каза че ако натиснем много частния сектор, който пълни държавната хазна, с проверки, ревизии, орязване на пари по проекти, държавата ще задлъжнява, за да пълни бюджетът".

„Бюджетът не прави реформа или модернизация. Хубавото в него е, че Василев дава сигнал, че няма панически да вдига ставките. Това е добре като сигнал, но в следващия момент започва данъчен натиск, който не е злонамерен, за да се съберат парите и да се дадат на гласовитите групи. Общественият сектор ще е добре, ако и частният сектор е добре", посочи той.

Асен Василев е предложил с над 600 млн. лева повече за заплати спрямо 2022 г., но са необходими още 350 млн., посочи той

„Хората в администрацията не са добре платени. За да са добре платени трайно, трябва да има икономически растеж и да се осъществи реформа в администрацията, в която да се върнат стимулите за онези, които работят добре. Администрацията се ползва за трудоустройване, печелене на избори и народна любов. Ако се направи анализ, който да покаже какво работи и какво не работи - хората биха се чувствали по-достойно", обясни Илиев.

 „Нищо не зависи от нас, че да бързаме. 10 години ние изпълнявахме отлично критериите за еврозоната и не ни приемаха. Изведнъж се оказа, че еврозоната не е коректна спрямо нас, защото изпълняваме критериите и вървим напред с най-ниските дългове. Във Франция дефицитът е 6%. Не трябва еврозоната да е разменна монета затова ние да сме прекалено послушни геополитически. Ако това е цената - да не можем по отношение на войната в Украйна да нямаме мнение, за мен това е опасно", посочи икономистът.

 „Има търговия на темата. Ние заслужаваме да сме в еврозоната, но не бива това да е самоцел и с цената на загубата на автономност", каза Кузман Илиев.

„Еврозоната не е панацея, но като си вързан в борд с нея, нямаш много алтернативи, освен да имаш големи проблеми, ако не влезеш в нея. Ще трябва пак да работим много. Има хора, които фалират в еврозоната, не спазват правилата", допълни още той.

„Димитър Радев е солиден мъж с голямо доверие от финансовата общност", подчерта Кузман Илиев.