Президентът: Дълг на участващите във военните действия е да търсят реално мирно решение
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Дълг на участващите във военните действия е да търсят реално мирно решение

/КРОСС/ Дълг на участващите във военните действия в Украйна, както и на международната общност, е да търсят мирно решение. Това се посочва в позиция на държавния глава Румен Радев.

По повод въпроси от медии от прессекретариата на президента посочват, че позицията на Радев е известна и тя е, че "конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение".

"Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа", се казва в позицията на президента.

"Президентът е на мнение, че захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.

Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за  деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право", пишат още от пресслужбата на държавния глава.