Триумфален успех на първата част на Sofia Opera Wagner Festival
Секция: КУЛТУРА
18 Юли 2023 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Триумфален успех на първата част на Sofia Opera Wagner Festival Вълнуваща атмосфера изпълни залата на Софийската опера

/КРОСС/ С удоволствие споделяме с вас триумфалния успех на първата част на Sofia Opera Wagner Festival с новата постановка на „Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер.

Вълнуваща атмосфера изпълни залата на Софийската опера, а четирите премиерни вечери на 8, 9, 11 и 13 юли преминаха под еуфоричните овации на зрителите.

Имахме гости от Германия, Великобритания, Норвегия, Франция, Австралия, Испания, които с вълнение изгледаха „Рейнско злато", „Валкюра", „Зигфрид" и „Залезът на боговете". Международни признати музикални критици и журналисти вече започнаха да публикуват своите рецензии, в които не скриват възторга си от новия „Пръстен" на Софийската опера. Те ласкаво отбелязват отличните български гласове, аплодират оркестъра и диригента Константин Тринкс и изразяват огромните си адмирации към режисьора Пламен Карталов за цялостната визия и концепция.

Ето какво споделят те:

Андреа Мерли, Италия

"Тръгвам си от София с пълно сърце и голямо удовлетворение за това, че цялата постановка е направена така, че да бъде разбрана от широката публика, а не само от интелектуалци и музиканти, или пък от критиците.

Грегор Таси, Musicweb International

„Гледал съм „Залезът на боговете" много пъти в различни театри в Европа, но вашият е най-хубавият - с най-добрите певци, най-добрият оркестър и най-добрата постановка."

Тони Купър, The Opera Critic

„Наистина фантастично!"

Сред гостите бе и изтъкнатият вагнеров бас Фалк Щрукман, камерзенгер на Виенската опера. Той сподели, че това, което вижда и чува го вдъхновява неимоверно, а изпълнителите са от световна класа.

А Карл Русвурм от Вагнеровото общество в Мюнхен отбеляза:

„Удивен съм от нивото на певците и оркестъра! Гледал съм „Пръстенът на нибелунга" в почти целия свят и съм особено щастлив, че Пламен Карталов е постигнал такъв изключителен резултат!"
В края на седмицата Вагнеровият фестивал продължава със спектакъл на „Тристан и Изолда" /23 юли/ и „Парсифал" /25 юли/. Ще сложим финала на откритата лятна сцена на езерото Панчарево с два спектакъла на „Летящият хорандец" на 29 и 30 юли.

Очакваме ви, за да преживеем заедно магията на вагнеровата музика!