Код червено в сезона на пожарите
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2023 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Код червено в сезона на пожарите

/КРОСС/ С покачването на температурите започна и сезонът на пожарите. Ежедневно екипи на пожарната реагират на десетки сигнали за горящи сухи треви, горски масиви или селскостопански земи в цялата страна.

Само за пет дни у нас са потушени над 500 пожара. Един от тях пламна във вилната зона на Русе. Огънят стигна буквално до вратите на хората. Горяха и сухи треви на автомагистрала „Тракия", а димът блокира движението за час.

Огнеборците казват, че над 90% от случаите сред природата са дело на човешка дейност. Заради високите температури и опасността от пожари съвместни патрули между огнеборци и горски тръгваха на обходи с цел превенция.

Сред най-големите опасности за възникване на пожари са нерегламентираните огнища. Затова в парка на няколко места са обособени циментови пръстени, в които безопасно да се пали огън. На всички останали места това е забранено. Ако правилата не се спазват, следват глоби, които варират от 200 до 2000 лв.

Въпреки че повечето сигнали за пожар идват от местни жители, за да локализират бързо огъня в Югозападна България пък следят горските масиви от девет наблюдателни кули. За целта е обособен и контролен център.

За миналата година на територията на страната са станали 220 горски пожара с материални щети. При над 8800 от случаите са горели сухи треви.