Най-желаният летен десерт
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Юли 2023 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-желаният летен десерт

/КРОСС/ На днешната дата в САЩ отбелязват национален ден на ваниловия сладолед. Затова следващите минути се пригответе за сладкото ледено изкушение. Колко калории има в един сладолед, кои са най-големите производители днес и как можем да си приготвим най-желания десерт на лятото у дома?

Историята на първия сладолед е обвита в мистерия, смята се че преди 5000 години в Китай се е консумирала храна от лед и сняг овкусена с портокал, лимон и зрънца от нар. Твърди се че в древността Александър Велики е обичал сладолед с мед и вино, а бащата на съвременната медицина Хипократ е препоръчвал да се консумира студеният десерт за добро здраве.

По-късно през XIII век Марко Поло се завръща във Венеция от своето пътешествие в Далечния изток, заедно с рецепта наподобяваща сорбе от замразена смес с мляко и ориз. Постепенно леденото удоволствие навлиза на Стария континент, но присъствало главно в кралските менюта. С падането на кралете, менютата също се демократизират и сладоледът става любимо удоволствие на буржоазията.

Днес сладоледът се среща на всяка улица и от него се произвеждат по хиляди килограми всеки ден.

Най-големите вносители и износители на сладоледи в света са Германия, Франция, Белгия. Далеч по-надолу в класацията с производство от около 11 милиона килограма сладолед е и нашата страна.

Калориите в един сладолед, зависят от вида сладолед. В 100 грама ванилов сладолед има около 200 калории. Според диетолозите леденият десерт има както предимства, така и недостатъци.

„Някои от съставките на сладоледа, ако прекалим с тях, това може да доведе до негативни последствия върху здравето ни. По-специално сладоледът е много сладък. Обикновено на 100 грама сладолед се пада между 16 и 23 грама захар. Каква е нормата и каква е препоръката? - 10% захар от всекидневното ни хранене можем да приемаме, което какво означава за един човек над 18-годишна възраст около 70 кг, това са 50 грама", обяснява диетологът доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска.

Д-р Дърленска обаче съветва родителите да не се притесняват да дават сладолед на своите деца.

„Млечните продукти са много полезни за децата в детска възраст, когато децата се развиват и имат интензивен растеж. Не трябва толкова да се притесняваме, когато нашите деца консумират сладолед. За да увеличи своите продажби сладоледената индустрия не спира да измисля най-различни вкусове за различни цени. В Япония дори се произвежда сладолед, който печели рекорда на Гинес за най-скъпа цена от 6380 долара. Най-ценната съставка в рецептата е бял трюфел, заедно с два вида италианско сирене, саке и парченца злато", добавя диетологът.