Даниел Лорер: Основен акцент в предложените промени в Конституцията е правосъдната реформа
Секция: Анализи
24 Юли 2023 06:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Лорер: Основен акцент в предложените промени в Конституцията е правосъдната реформа

/КРОСС/ 3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение. Това каза вчера депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в предаването „120 минути" във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

По думите му 3 март е проблема дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока. „На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, който може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще. Кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", обясни той.

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа. „Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Днес тя е почти факт и това е наистина фундаментална промяна в начина, по който България ще се управлява. За пръв път имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната", подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Функциите на държавния глава по избора на главен прокурор ще бъдат напълно изолирани. Това обаче не е съществената промяна. „Основната цел на конституционните промени е да се създаде независимост на съда така, че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента, а от друга страна, на прокурорите да им създаде отчетност", заяви Лорер.

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и той да остане административен ръководител.

С ГЕРБ има единодушие, че институцията служебно правителство трябва да се промени. „Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика - редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас", посочи Лорер.

По думите му очакват подкрепа от БСП поне в тази част от промените.

Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него „вечните кметове" са явление, което пречи на демократичния процес.

Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. „Оставам в българския парламент", категоричен бе той.