Животното-беглец край Берлин не е лъв, потвърждават лабораторни изследвания
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Юли 2023 20:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Животното-беглец край Берлин не е лъв, потвърждават лабораторни изследвания

/КРОСС/ В гората край Берлин не е вилняла лъвица, показва първият лабораторен анализ на фекална проба, съобщава ДПА.

„Не бива да предполагаме, че става въпрос за лъв", заяви в понеделник говорителка на провинциален окръг Потсдам-Мителмарк, като добави, че вместо това издирваното животно е било тревопасно.

Резултатът от пробата на косми се очаква по-късно в понеделник, добави говорителката. Тъй като при намерените косми липсвал корен, те ще бъдат сравнени с козина на лъв в Лайбницкия институт за изследване на зоологическите градини и дивата природа в Лайпциг.

От миналия четвъртък търсенето на предполагаемия хищник е на първите страници на вестниците в Германия. В петък властите вече не виждаха остра опасност и въз основа на преценката на експертите не допускаха, че в региона се движи лъвица.

Операциите по издирване, които включваха хеликоптери и безпилотни самолети, също не бяха дали никакви индикации за наличието на хищна котка на свобода.

Междувременно полицейският профсъюз на Бранденбург направи изявление: „Всички сигнали от населението се приемат сериозно от нас, оценяват се и се задейства съответната операция. Заплахата от свободно движеща се лъвица не е за подценяване, така че голямото разгръщане на силите е оправдано до изясняване на ситуацията."

Критиките за това, че операцията е била ненужна или твърде скъпа, са контрапродуктивни, добавиха от полицията.