МОСВ е домакин на мисия на Комитета по химикали и биотехнологии към ОИСР
Секция: Наука
26 Юли 2023 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОСВ е домакин на мисия на Комитета по химикали и биотехнологии към ОИСР

/КРОСС/ Министерството на околната среда и водите е домакин на мисия на Комитета по химикали и биотехнологии на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която се провежда в периода 25 - 27 юли 2023 г. като част от предприсъединителния процес на страната към ОИСР.

По време на първия ден от посещението беше направен преглед на съответствието на националното законодателство, политики и практики в сектора на химикалите с правните инструменти на ОИСР в тази област.
Eкипът на ОИСР даде положителна оценка на процеса и постигнатото до момента, като информира, че след участието на България в заседанието на Комитета по химикали и биотехнологии през февруари 2024 г., комитетът ще излезе с окончателно становище относно приключването на прегледа.

Мисията ще продължи с посещение на две предприятия (с нисък и висок рисков потенциал), с цел запознаване с практическото прилагане и контрола по прилагането на законодателството в областта на химикалите. Предвиждат се срещи и със заинтересованите страни, които включват представители на Експертния съвет за оценка на приоритетни вещества към министъра на околната среда и водите, научната общност, неправителствения сектор и бизнеса.