Патриарх Неофит: Нека се възползваме от дните на Богородичния пост, да оставим грижите и злобата
Секция: Православие
02 Август 2023 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Нека се възползваме от дните на Богородичния пост, да оставим грижите и злобата

/КРОСС/ „Светилниците ни трябва да стоят винаги запалени, така щото всеки от нас да бъде по всяко време готов за среща с Господа - така, както готова е била и Пречистата Дева Богородица в деня на своето славно Успение". Това казва Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си по повод началото на Богородичния пост, съобщават от Българската патриаршия.

„Всяка богослужебна година постният период, предшестващ празника на славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица, и всякога Дева Богородица, е благодатна възможност да оставим настрана грижата за земното и суетата на този свят, заедно с всичките му тревоги и безпокойства, и да насочим духовния си взор към вечната участ, като се съсредоточим върху едното потребно (Лука 10:42), което Господ ни е оставил като Свой Нов завет с човечеството: Благата вест за Царството Божие", гласи част от обръщението на патриарх Неофит.

Той отбелязва, че с молитва и изпитване на себе си и съвестта си хората трябва да се вслушаме в гласа на сърцето, което е мистичен център на човешката личност и наш най-верен ориентир в мислите и действията ни. Да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос - съответства ли животът ни на нашата вяра - така, както земният живот на Божията майка е бил в съгласие с Божията воля, за да може и вечната ѝ участ да бъде тази, която Бог е определил за всекиго от нас в Своя предвечен промислителен творчески план.

„Нека се възползваме от тези благословени дни на Богородичния пост, които с майчинска грижа за своите чеда светата Църква е определила, и ни дава възможност да се подготвим достойно за предстоящия светъл празник на дивното Богородично Успение. Да оставим грижите и злобата на деня (срв. Мат. 6:34), подобно на мъдрите девици (срв. Мат. 25:1-13)", казва патриархът.

По думите му животът на християнина е път и подвиг - път към светлината и истината, донесени в този свят с Въплъщението на Божия Син, и подвиг на смирението и въздържанието от всичко, което поставя под съмнение смисъла на живота ни и ни отклонява от целта на нашето съществуване. Патриарх Неофит отбелязва, че всеки от нас е призван да живее земния си живот така, както е направила това Пресвета Богородица - в чистота и святост, в хармония с Божията воля и стремеж към съвършенство.

„За всичко това нека помислим с особена сила именно днес, когато пред нас са светлите и спасителни дни на Богородичния пост. По молитвите на Божията майка и Всецарица, и наша най-вярна застъпница пред Божия престол, Господ Бог да дарува на всички верни чеда Своята всеопрощаваща милост и любов, Своя мир и вечно спасение! Лек и спасителен пост!", казва още патриархът в обръщението си.