БТПП и ИСК при УНСС подписаха споразумение за сътрудничество между образованието и бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
04 Август 2023 17:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БТПП и ИСК при УНСС подписаха споразумение за сътрудничество между образованието и бизнеса

/КРОСС/ Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и директора на Института за следдипломна квалификация към УНСС проф. Живко Драганов подписаха споразумение за сътрудничество в образователната сфера, в сградата на БТПП.

Споразумението се реализира поради нарастващата необходимост от синхронизиране на образователните изисквания с потребностите на бизнеса от подготвени кадри.

То ще работи за осигуряване на адекватно обучение даващо възможности за последваща професионална реализация на обучаемите в предприятията у нас на фона на все по-изостряща се криза за квалифицирани кадри.

Чрез споразумението БТПП и ИСК при УНСС съвместно ще осъществят следните дейности:

ИСК при УНСС ще предостави 10 % намаление за компаниите членове на БТПП от таксите за обучения, описани в Каталога за 2023/24 г. учебна година на ИСК при УНСС.

ИСК при УНСС ще предостави възможност на служители на БТПП да участват в краткосрочни курсове на обучение, ако по посочената дейност има формирана група.

БТПП ще разпространява чрез своите информационни канали информация за обученията предлагани от ИСК при УНСС за учебната 2023/24 г.

БТПП се съгласява да предложи при налична възможност участие на ИСК при УНСС в проекти реализирани от Палатата, свързани с обучения на кадри.

Симеонов и Драганов се съгласиха, че подобни съвместни действия между образователни институции и бизнес организации са наложителни, защото трябва да бъде постигнато още по-ефективно свързване на образованието в университетите с реалните нужди на икономиката.

Цветан Симеонов заяви, че настоящото споразумение е поредна стъпка от работата на БТПП в посока развитие на сътрудничество между образователната ни система и бизнеса, за да има надграждане на конкурентоспособността на българската икономика.

При нужда на компании от участие в специфични обучения или програми, БТПП може да окаже съдействие в качеството си на партньор с УНСС за адаптирането им в зависимост от специфичните нужди на съответните фирми-кандидати.