Само в 17 области у нас има центрове за подслон на жени и деца, жертви на насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2023 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само в 17 области у нас има центрове за подслон на жени и деца, жертви на насилие

/КРОСС/ Само в 17 от общо 28 области у нас има центрове за подслон на жени и деца, претърпели домашно насилие. Кризисните центрова са крайно недостатъчни. Социалният министър заяви, че ще поиска да бъдат създадени нови услуги за жертвите на насилие, предаде NOVA.

Жена, претърпяла домашно насилие и успяла да избяга, разказва от първо лице за ужаса и за страха да напуснеш дома на насилника. Мартина е била обект на психически и физически тормоз и то пред очите на двете ѝ деца. „Помагат ти, само ако имаш приятели. Лично аз споделих проблема в една майчинска група, в която членувах. Те ме подкрепиха и ми съдействаха по пътя, който не е никак лек. Ако няма кой да ти покаже, може да се откажеш", сподели тя.

По думите на насилваната жена първо трябва да се отиде в полицията и да се подаде жалба. Едва след това се вади заповед за незабавна защита. „При мен беше почивен ден. Стигнахме до съда. Там се оказа, че няма дежурен прокурор и ни казаха да се върнем до самото РПУ", спомня си Мартина.

Следващата стъпка е да потърсиш защита в кризисен център, но ако свободни места и ако отговаряш на изискванията. Ако случаят не е спешен, се правят медицински изследвания, а това отнема дни. Ако не те приемат, трябва да си подготвиш адвокат, а това струва много пари, допълва жената.