Учени доказаха ползите за мозъка от всекидневните удоволствия
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Август 2023 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени доказаха ползите за мозъка от всекидневните удоволствия

/КРОСС/ Изследователи от Нюйоркския университет са доказали, че слушането на музика, пиенето на кафе и други всекидневни удоволствия са полезни за човешкия мозък, като подобряват когнитивните функции, включително концентрацията и паметта, пише сп. "Сайънтифик рипортс".  

В експериментите участниците са изпълнявали когнитивни тестове, докато са слушали музика, пили са кафе и са вдишвали аромати според индивидуалните си предпочитания. 

Изследваните лица са носили гривни и сензори за мониторинг на кожата и мозъка. 

Използвайки алгоритъма MINDWATCH, учените са анализирали мозъчната активност чрез електродермалната активност - промените в електропроводимостта на кожата, предизвикани от емоционален стрес.

Изследователите са доказали, че музиката и кафето значително променят мозъчната активност на участниците, модулирайки изпълнението на задачите, свързани с работната памет. 

Чрез алгоритъма MINDWATCH е установено, че стимулацията с всекидневни удоволствия предизвиква повишена активност на мозъчните бета-вълни, в резултат на което когнитивните способности достигат своя пик.

Изследователите са тествали три вида музика: познати на субекта енергична и релаксираща музика и нова музика, генерирана от изкуствен интелект (ИИ), която отразява неговите вкусове.

Слушането на позната енергична музика е довело до по-голямо повишаване на ефективността, измерена чрез времето за реакция и правилните отговори, отколкото релаксиращата музика. Музиката, генерирана от изкуствен интелект, е дала най-голям тласък, но това трябва да бъде потвърдено в допълнителни изследвания.

Консумацията на кафе е довела до забележимо, но по-слабо изразено повишаване на производителността в сравнение с музиката. Най-слабо повишение е отчетено под въздействието на вдишваните аромати.