Откриване на ловен сезон 2023-2024: Борбата с бракониерството става приоритет
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2023 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриване на ловен сезон 2023-2024: Борбата с бракониерството става приоритет

/КРОСС/ Първата пушка, която откри новия ловен сезон, гръмна в ЛРД-Челопечене, част от ЛРС-София-Изток. Редом до местните ловци в излета се включиха министърът на земеделието Кирил Вътев, неговите заместници Мирослав Маринов и Георги Тошев, директорът на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев, председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев и главният секретар на организацията Даниел Тошков.

Министърът бе категоричен, че държавата е готова да се справи с бракониерството и отправи послание към нарушителите "При сигнал за бракониерство ще бъдем безкомпромисни. Мястото на тези хора е в затвора."

Председателят на ЛРД-Челопечене Борислав Христов констатира един от симптомите на липсата на справедливи наказания у нас: „Законите са добри, но е много трудно доказването на самия бракониер - хващането на тази постъпка", каза Борислав Христов, председател на „Ловна дружинка Челопечене".

Освен проблемите с бракониерството и нуждата от законодателни промени, които да утежнят наказанията за посегателство срещу диви животни, Васил Василев запозна министъра и с други наболели проблеми на ловната общност у нас: оранта веднага след жътва, което води до унищожаването на местообитанията, и пръскането със забранени препарати за растениезащита, оказващо необратими щети на природата и нейните обитатели.

Видео от срещата между двамата очаквайте в понеделник на SLRB.BG и фейсбук страницата Съюза на ловците и риболовците в България.

Ловният излет премина при изключително добра организация. Ръководител на лова бе Борислав Христов, който проведе инструктаж на всички участници, като обърна внимание на мерките за безопасност и правилата за боравене с оръжия.

Както ловният закон повелява, на полето по време на излета той беше ръководител на всички - от редови ловци, през председатели, до директори и министри.

Пъдпъдъците на полето бяха малко, гургулиците липсваха, а гривяците прелитаха на далечно разстояние. Въпреки това, добрият мерник на местните ловци донесе слука за старта на сезона и отсрами гостите.