Кратка история на перлата на кавказко-албанската архитектура - Гандзасарският манастир
Секция: СВЯТ
14 Август 2023 18:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кратка история на перлата на кавказко-албанската архитектура - Гандзасарският манастир

/КРОСС/ Гандзасарският манастир е главният кавказки албански храм, който в продължение на шест века, от 1238 до 1836 г., е бил център на Каквказката албанска апостолическа автокефална църква, резиденция на кавказко-албанския Католикос. Манастирът е построен през 1216-1238 г. от кавказкия албански владетел Хасан Джалал и се намира на територията на село Вянгли в района Калбаджар на Република Азербайджан. Вътре в манастира Хасан Джалал е оставил надпис „... Построих тази катедрала за моя албански народ". За съществуването на този надпис съобщава в своите проучвания и описания ориенталистът и археолог от Петербургската императорска академия на науките Йосиф Абгарович Орбели в началото на XX век. По време на своята археологическа експедиция в Карабах през 1918-1919 г. той проучва и описва над 1000 надписа в църкви и манастири в Карабах, повечето от които са в Гандзасарския манастир.

Въз основа на резултатите от изследванията си през 1919 г. в Петроград (сега Санкт Петербург ) той издава книга, посветена на тези надписи. Гандзасар е бил и гробница на кавказаките албански католикоси и принцове от династията Джалал. В Гандзасар е имало училище и хранилище за ръкописи. Територията на Гандзасарския манастир, както и целият Карабах, е била част от азербайджанските държави на Джелаиридите (1340-1410), Гарагоюнлу (1410-1468), Агоюнлу (1468-1501), Сефевидската империя (1501-1736), държавата на Надир Шах Афшар (1736-1747) и Карабахското ханство (1747-1822). Неведнъж в своите укази владетелите на тези държави са утвърждавали наследствените права на кавказките албански католикоси и са им предоставяли различни имуществени и данъчни привилегии.

За съжаление, след като на 11 март 1836 г. руският император издава указ за арменската църква, Гандзасарският манастир, както и други кавказки албански църкви в Карабах, преминават под юрисдикцията на Арменската църква и биват „реконструирани и реставрирани" по арменски образец. След освобождаването на окупираните от Армения територии на Карабах, в хода на 44-дневната война през 2020 г., започна процес на възраждане на кавказкото албанско културно наследство в Азербайджан.

Автор: Д-р Илгар Нифталиев, изпълнителен директор на Института по история на името на Абасгулу Ага Бакиханов, Национална академия на науките на Азербайджан.