България ще плати над 140 хил. лв. по 4 дела на ЕС по правата на човека
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2023 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще плати над 140 хил. лв. по 4 дела на ЕС по правата на човека

/КРОСС/ България ще изплати общо 141 211 лв. обезщетения в изпълнение на четири решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Те са постановени в периода 11.04.2023 г. - 13.06.2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Делата „А и други срещу България", „Оссо срещу България" и „Кукавица срещу България" касаят нарушение на член 8 от Конвенцията (право на зачитане на личния и семейния живот), свързано с производства за незабавно връщане на децата на жалбоподателите, съгласно Хагската конвенция относно гражданските аспекти на международното отвличане на деца.

Съдът приема, че жалбоподателите са претърпели непропорционална намеса в правото си на зачитане на семейния живот, тъй като властите не са разгледали делата по най-усърдния начин, изискван от член 8 от Конвенцията, процесът на вземане на решение и продължителността на производството по връщане като цяло не е отговарял на процесуалните изисквания, присъщи на член 8 от Конвенцията. Общо по жалбите са присъдени обезщетения за неимуществени вреди в размер на 45 000 евро и 22 700 евро за разходи и разноски.

Осъдиха България за дело за домашно насилие: Страната ще плати над 26 000 лв. обезщетение

Делото „Симонова срещу България" касае разрушаването на незаконно издигната постройка, която жалбоподателката твърди, че е единственото жилище за нея и децата й. ЕСПЧ отбелязва, че основните принципи в ситуацията на разрушаване на сграда, която е нечие единствено жилище, са посочени в делото „Иванова и Черкезов срещу България".

ЕСПЧ подчертава, че хорат, които са изправени пред опасността да изгубят единственото си жилище в резултат на планирано събаряне, трябва да могат в рамките на съответното производство да получат разглеждане на пропорционалността на мярката в светлината на конкретните обстоятелства. В настоящия случай липсва такава преценка в заповедта за премахване на постройката в нарушение на чл. 8 от Конвенцията.

България е платила 740 598 лв. обезщетения по дела в Съда по правата на човека

Съдът присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4500 евро.