Отмениха присъдата на бившия полицай, прегазил дете в Братаница
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2023 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отмениха присъдата на бившия полицай, прегазил дете в Братаница

/КРОСС/ Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов за катастрофата, при която загина седемгодишната Моника в село Братаница. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд - Пазарджик от стадия на разпоредителното заседание, предаде БНТ.

Присъдата му бе наложена заради това че на 19 юли 2021 година на пешеходна пътека в Братаница блъска пресичащата Моника и причинява смъртта ѝ.

Основната причина за отмяна на присъдата е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Според Апелативният съд същият страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението.

Наблюдаващият прокурорът не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя МПС-то и пострадалото дете преди и в момента на удара.

В обвинителния акт липсва ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Апелативните съдии смятат, че Окръжен съд - Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им.
Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.