Кайсиите - вкусният дар на лятото
Секция: Здраве
27 Август 2023 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кайсиите - вкусният дар на лятото

/КРОСС/ Кайсията е вкусен плод, който може да се намери от края на пролетта до края на лятото. Той има сладък вкус и се харесва на повечето хора. На пазара има разнообразие от видове кайсии, но всичките са полезни. Те са богати на есенциални витамини и минерали, бедни са на калории и затова са подходящи за хора, които спазват диетичен режим.

Кайсиите са богати на антиоксиданти и са изключително полезни за здравето.

Какво се съдържа в една купа с кайсии? Витамин А (бета-каротин): 0,149 (16,5% от препоръчителната дневна доза); Витамин C: 15,5 мг (25,833% от препоръчителната дневна доза); Витамин Е: 1,38 mg (9,2% от препоръчителната дневна доза). Фосфор: 36 мг (5,14% от препоръчителната дневна доза); Калий: 401 мг (25% от препоръчителната дневна доза); Цинк: 0,31 мг (3,8% от препоръчителната дневна доза); Калций: 20 мг (2% от препоръчителната дневна доза); Желязо: 0,60 мг (3,33% от препоръчителната дневна доза); Магнезий: 16 мг (4% от препоръчителната дневна доза);

Какви са ползите от редовната консумация на кайсии? 

Помагат при проблеми с кожата - съдържането на витамин Е, олеинова и линолова киселина в кайсиевото масло помага при борбата с акнето и предотвратява сухотата на кожата. Също така намалява сърбежа и грапавостта, когато се прилага локално.

Редовната консумация на кайсии помага при някои кожни проблеми като еритропоетична протопорфирия и слънчево изгаряне. Борят се успешно с излишните килограми - една купа кайсии съдържа едва 133 калории и затова са подходящи за консумация от хора, които искат да отслабнат.

Хубаво е да консумирате плодовете пресни, за да извлечете максимум ползи от тях. Компромисен вариант е да ги хапвате изсушени като добавяте малко количество към вашите смутита или плодови салати. Подобряват зрението - редовният прием на бета-каротин заедно с витамин С, мед и цинк може да предотврати появата на макулна дегенерация. Тя се появява с напредване на възрастта.

Подобряват функциите на стомашно-чревния тракт - ако имате проблемен стомах, задължително трябва редовно да хапвате кайсии. Те ще ви помогнат да се справите със запека, благодарение на високото съдържание на фибри.

Бета-каротинът, който се съдържа в кайсиите, е полезен и за косата. Той се превръща във витамин А в организма, който път е нужен за растежа на клетките, включително е тези на космите. Недостигът на този витамин може да направи косата суха и безжизнена и да се появи пърхот. Кой не трябва да яде кайсии? Поддържа костите здрави - кайсиите съдържат различни видове фосфор, желязо и калций, както и мед и манган. Тези минерали са важни за растежа и развитието на костите и предотвратяват появата на костни нарушения.