Над 600 пожарникари,подпомагани от противопожарни самолети и хеликоптери, се борят с три големи горски пожара в Гърция
Секция: СВЯТ
27 Август 2023 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 600 пожарникари,подпомагани от противопожарни самолети и хеликоптери, се борят с три големи горски пожара в Гърция

/КРОСС/ Над 600 пожарникари, включително подкрепления от няколко европейски страни, подпомагани от флота от водоразпръскващи самолети и хеликоптери, се борят с три големи горски пожара в Гърция днес, два от които бушуват от няколко дни, съобщава Асошиейтед прес.

Голям пожар в североизточните райони Еврос и Александруполис, който се смята, че е отнел живота на 20 души, гори за девети пореден ден. Пожарът, един от най-големите единични горски пожари, регистрирани някога в страна от Европейския съюз, унищожи огромни горски масиви и опожари домове в покрайнините на град Александруполис. Днес 295 пожарникари, седем самолета и пет хеликоптера се борят с него, съобщи пожарната служба. 

Пожарът е изпепелил 77 000 хектара (770 квадратни километра) площ и е имал 120 активни огнища, съобщи днес Службата на ЕС за управление на извънредни ситуации "Коперник", която използва сателитни изображения, за да предостави картографски данни. 

В северозападните покрайнини на гръцката столица Атина от няколко дни гори друг голям пожар, който изпепели къщи и се разпространи в националния парк на планината Парнита - една от последните зелени зони край Атина. От пожарната служба съобщиха, че 260 пожарникари, един самолет и три хеликоптера се опитват да овладеят пламъците.

Трети голям горски пожар започна вчера на цикладския остров Андрос и днес все още гори неконтролируемо. 73 пожарникари, два самолета и два хеликоптера потушават огъня. Предполага се, че този пожар е предизвикан от мълния.

През изминалата седмица Гърция бе изправена пред ежедневни избухвания на десетки пожари, тъй като бурните ветрове се съчетаха с горещите и сухи летни условия, което подпомага разпалването на  пламъците и затруднява усилията за борба с пожарите. В събота пожарникарите са се справили със 122 пожара, от които 75 са избухнали в рамките на 24 часа от петък вечерта до събота вечерта, съобщи пожарната служба.

Тъй като силите за борба с пожарите са натоварени до краен предел, Гърция поиска помощ от други европейски държави. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър са изпратили самолети, а десетки румънски, френски, чешки, български, албански, словашки и сръбски пожарникари помагат на терен, отбелязва агенцията.